ventuze masaj

Ventuzele de masaj, un raspuns modern la o tehnica antica

Cand a aparut aceasta tehnica?

Tratamentul cu ventuze a aparut initial in China  unde erau aplicate direct pe piele aceste ventuze masaj.  Insa, exista date care sustin faptul ca ar fi o tehnica care vine tocmai din Egiptul antic, extinzandu-se apoi, si in alte zone de pe glob. Era considerata o metoda potrivita in tratarea anumitor afectiuni si a fost utilizata de reprezentanti de seama din istorie cum ar fi Hipocrate sau Herodat.

Cum functionau aceste ventuze?

Aceste ventuze se aplicau direct pe piele, dupa ce aceasta a fost lubrifiata suficient, tocmai pentru a se face in mod eficient priza. In interiorul cupei se reducea presiunea folosind o sursa de caldura, ori prin intermediul absorbtiei aerului din interiorul acesteia. Prin aceasta metoda atat pielea, cat si stratul de muschi superficiali care sunt situati imediat sub piele erau absorbiti si mentinuti in interiorul cupei folosindu-se o presiune negativa. Presiunea negativa poate fi mutata de-a lungul suprafetei pielii, cu singura mentiune ca presiunea din interiorul cupei trebuia sa ramana activa pe toata durata utilizarii. Rezultatul acestei tehnici consta in absorbtia pielii si a muschilor din zona pielii unde sunt folosite ventuzele.

ventuze masaj

Tratamentul acesta are legatura cu anumite tehnici specifice de masaj, cum este cazul piscarii rapide a pielii de pe spate, ceea ce reprezenta o componenta importanta a tehnicii de masaj cunoscuta si sub numele de “tuina”. Aceasta metoda presupunea ca pielea sa fie piscata doar in anumite puncte fixe, care erau cunoscute ca si meridiane energetice, pana la inrosire.

Asa cum am mentionat si in titlul de mai sus, ventuzele de masaj reprezinta un raspuns modern la o tehnica antica folosinda in China de acum trei/ patru mii de ani in urma. Primele forme de ventuze de masaj erau create ori din cornurile animalelor, din bambus, ceramica sau sticla, iar cele mai noi forme erau create din plastic.

Ventuzele pentru masaj, in prezent

In zilele noastre, cel mai modern material din care se fac ventuzele de masaj este siliconul. Acesta este un material considerat mai potrivit pentru aceasta tehnica, deoarece elimina nevoia folosirii unui aparat suplimentar pentru a incalzi ventuzele, si pentru ca siliconul este in sine un produs foarte maleabil si elimina riscul aparitiei colturilor sau marginilor in care pacientul poate fi ranit in timpul tratamentului de masaj.

De ce silicon si nu altceva?

Pe piata, exista mai multe tipuri de ventuze pentru masaj, cum ar fi cele din sticla sau din plastic. Acum , sunt preferate cele confectionate din silicon , deoarece acest matertial prezinta anumite avantaje si anume:

  • este mai flexibil
  • este considerat mai rezistent
  • este un material mai usor de purtat
  • vacuum-ul se controleaza mult mai usor
Ventuze din silicon si efectele sale

Efectele ventuzelor de masaj ,din silicon, au fost confirmate si de catre cele mai bogate persoane din lume, vedete precum Victoria Beckham, Jennifer Aniston sau Gwyneth Paltrow, chiar daca aceste persoane au posibilitatea de a folosi cele mai scumpe interventii chirurgicale din lume, interventii pe care de altfel omul de rand nu le poate obtine. Pe scurt, in continuare, va vom prezenta cateva dintre cele mai importante beneficii ale acestei forme de tratament.

  1. Remediu pentru durerile musculare- din cauza unui stil de viata sedentar, tot mai multi oameni se plang de dureri de muschi si disconfort fizic generalizat. Din acest motiv, un masaj realizat cu ventuze este extrem de indicat atunci cand se doreste relaxare musculara si eliminarea tensiunii.
  2. Eficient pentru stoparea durerilor de cap- ventuzele din silicon sunt considerate niste produse cu impact pozitiv asupra durerilor ce pot aparea la nivelul capului, fie din cauza oboselii sau a stresului acumulat. In acest caz, sunt recomandate niste ventuze speciale, de dimensiuni mai mici.
  3. Unul dintre cei mai buni aliati in lupta cu celulita- aceasta problema de ordin estetic afecteaza milioane de femei din intreaga lume. Ea apare din diverse motive cum ar fi, factorii genetici, o alimentatie nesanatoasa, dezechilibre hormonale sau sedentarismul. Indiferent de motiv, prin tehnica masajului cu ventuze din silicon, se poate estompa semnificativ acel aspect de ” coaja de portocala”. Fie ca sunt asezate in zona abdomenului, pe coapse sau brate, ventuzele au rolul de a elimina, in timp, grasimea acumulata in aceste zone. Astfel, s-a constatat faptul ca, in urma mai multor sedinte de masaj de acest gen, pielea capata un aspect mai neted, mai sanatos si mai frumos.
  4. Ajuta la eliminarea racelii- este arhicunoscut efectul pe care il are aplicarea ventuzelor la persoanele care sunt racite. Boala este adusa „la suprafata”, de unde se poate elimina mai usor din organism.
  5. Reduce durerile de oase
  6. Are impact si asupra sistemului imunitar al organismului, facandu-l mai puternic
  7. Imbunatateste circulatia sangelui si a limfei
  8. Elimina deseurile si toxinele care au tendita de a se acumula subcutanat
  9. Calmeaza sistemului nervos, tocmai prin efectul de relaxare profunda care se instaleaza dupa o asemenea sedinta de masaj
  10. Indicat si in tratarea anumitor afectiuni pulmonare, cum ar fi pneumonii sau bronsite.

Cum functioneaza ventuzele din silicon

Ventuzele de masaj actioneaza exact ca niste pompe in vid, care practic, aspira pielea. Capilarele de la suprafata acesteia se sparg, iar circulatia sangelui din zona in care a fost aplicata ventuza, va creste semnificativ. Ceea ce este important de mentionat este faptul ca, inainte de a aplica aceste ventuze, pielea trebuie hidratata foarte bine fie cu un ulei, fie cu o crema speciala. Aceasta etapa este importanta pentru a se asigura ca ventuzele stau in locul in care au fost asezate.

Ventuzele pentru masaj in restabilirea echilibrului energetic

Un aspect interesant care ar trebui  amintit este acela ca, medicii traditionali chinezi au constatat faptul  ca terapia prin ventuze de masaj ajuta la imbunatatirea chi-ului din corp.  Acest termen se refera la intreaga energie care exista la nivelul corpului uman, reprezentatnd primul element care formeaza universul viu si omul. Acest principiu este reactivat in timpul efectuarii masajului cu ventuze , fapt care duce la craerea unei stari de liniste si echilibru interior.

Contraindicatii

Desi aceste produse prezinta o gama larga de beneficii pentru sanatate, exista o serie de situatii in care  ventuzele nu se pot folosi, din cauza riscurilor care pot sa apara. Astfel, ele sunt contraindicate in:

  • anumite tipuri de cancer cum ar fi, cancerul de stomac
  • afectiuni ale sistemului cardiovascular
  • insuficiente hepatice si renale
  • afectiuni cronice grave
  • bolile de sange
  • afectiuni dermatologice severe
  • sarcina
  • afectiuni psihice
  • hipertensiune arteriala
  • infarct

 

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.