Iasomia mai poate fi denumita si balsam pentru suflet. Exista circa 200 de specii de iasomie, dintre acestea insa numai una se gaseste in Europa. Iasomia comuna sau Jasminium officinale este un arbust catarator cu flori ce raspandeste un parfum intens. Perioada de recoltare este intre lunile august-noiembrie. Denumirea de iasomie vine din limba persana si se traduce prin ,,dar de la Dumnezeu’’. Parfumul florilor de iasomie este foarte cautat, datorita efectelor impotriva stresului si impotriva depresiilor. Iasomia este un bun aliat al persoanelor cu spirit creativ. Ceaiul de iasomie poate constitui, de asemenea, un bun remediu pentru suflet, trup si minte, sporind increderea si exprimarea artistica.
Tratamente specifice ale unor probleme de sanatate
Aroma ceaiului de iasomie este benefica in tratarea anxietatii, fiind, de asemenea, un element optim pentru relaxarea organismului dar si pentru inlaturarea starilor depresive. Ceaiul de iasomie este un bun tratament impotriva migrenelor, aduce insa efecte benefice si asupra sistemului nervos central dar si asupra celui digestiv. Datorita substantelor ce se afla in compozitia acestei plante sunt distruse anumite bacterii care au patruns in corpul uman prin consumarea unor alimente si datorita carora pot aparea diverse boli.
Extern, ceaiul de iasomie poate ajuta la tratarea problemelor pielii, de exemplu ten gras sau cu tendinta de ingrasare, fiind ideal pentru reglarea sebumului.
Ceaiul de iasomie este foarte indicat, totodata, in perioada anotimpului de iarna cand organismul se confrunta cu diverse probleme cum ar fi aparitia virozelor respiratorii, gripelor sau guturaiului. Ceaiul este deosebit de benefic in combaterea colesterolului dar si in mentinerea sanatatii si elasticitatii pielii si a tesuturilor, datorita continutului sau bogat in antioxidanti. De aici ia nastere si ipoteza conform careia aceasta planta ar putea fi utilizata cu succes in vindecarea cancerului.
Datorita gustului placut al ceaiului de iasomie, adesea, multi prefera consumul acestuia fara alti indulcitori; daca, insa, dorim sa accentuam calitatile ceaiului putem pune o lingurita de miere la o ceasca de ceai. Ceaiul de iasomie este indicat in curele de slabire datorita calitatii sale de a grabi metabolismul.
Infuzia se face prin fierberea apei, odata ce apa este fiarta se adauga plantele fie frunze, fie flori de iasomie si se acopera vasul circa 15 minute. Bautura trebuie servita, de regula, calda pentru a nu isi pierde din proprietati. Se pot face si cure de 15, 20 de zile, insa e necesar ca intre aceste cure cu ceai sa se faca pauze de doua saptamani.
De preferinta, ceaiul se consuma dupa mese deoarece poate produce aciditate gastrica si mai trebuie precizat faptul ca ceaiul nu este indicat inainte de culcare deoarece poate produce insomnii.
Ceaiul este contraindicat pe perioada sarcinii deoarece, consumat incorect, poate produce modificari in dezvoltarea normala a fatului. Este important sa nu se depaseasca doza optima sau sa nu se depaseasca perioada de tratament deoarece pot aparea diverse reactii neplacute precum: somnolenta, moleseala, dureri abdominale, scaderea imunitatii.