Uleiul de argan se obtine dintr-un arbore care se gaseste in regiunea Marocului si se mai numeste si „aurul verde” tocmai datorita trasaturilor sale unice si speciale. Aceste proprietati il fac extrem de dorit in lumea cosmetica , dar si in zona de nutritie sanatoasa. Este considerat unul dintre cele mai scumpe uleiuri din lume, tocmai pentru ca este unul extrem de rar.
Uleiul de argan in antichitate
In aceasta perioada femeile obisnuiau sa folosesca ulei de argan atunci cand doreau nu numai sa se relaxeze, ci sa se simta mai frumoase si mai proaspete. Ele isi faceau masaj pe intreg corpul cu ulei de argan, utilizandu-l si pentru podoaba capilara.
Acest ulei era folosit si de catre berberii din regiunea Marocului pentru tratarea diverselor afectiuni. Despre uleiul de argan se mai stie ca era dat si nou-nascutilor, considerandu-se ca in acest mod vor avea o viata lunga si sanatoasa.
Ulei de argan, componente active
Acest ulei special are in componeneta sa anumite substante extrem de hranitoare printre care amintim aici:
- acizii grasi
- vitamina E
- omega 3
- omega 6
- omega 9
Un aspect interesant al uleiului de argan este faptul ca acesta are o cantitate mai mare de vitamina E fata de uleiul de masline, un alt ulei cu ample beneficii si intrebuintari.
Ulei de argan, un prieten pentru organsimul uman
Uleiul de argan este un ulei care actioneaza nu numai la exterior, efectele sale observandu-se si la nivelul organismului uman. Datorita componentelor sale puternice cum ar fi, antioxidantii si vitamina E uleiul de argan se transforma intr-un aliat de nadejde atunci cand vine vorba de prevenirea anumitor afectiuni cum ar fi cancerrul, reumatismul sau artrita.
El este intrebuintat si in cazul anumitor afectiuni digestive, deoarece are rolul de a mari cantitatea de suc gastric si pepsina, o enzima secretata la nivelul mucoasei stomacale. In cazul afectiunilor care pot aparea la nivelul tesuturilor cum ar fi, de exemplu, rujeola, arsurile sau diverse zgaraieturi, efectul sau este unul antiinflamator.
Uleiul de argan, daca este consumat in anumite cantitati, are rolul de a reduce colesterolul „rau” din sange, contribuind, astfel, la sanatatea intregului sistem cardiovascular.
S-au constatat si alte efecte in urma consumului de ulei de argan la nivelul libidoului, in acest caz, marindu-l, prelungind astfel actul sexual. Uleiul de argan are rolul si de a ajuta sangele sa circule corect in interiorul organismului.
In ceea ce priveste glicemia, uleiul de argan , datorita componentelor sale cu efecte antioxidante, poate sa scada nivelul acesteia, protejand astfel corpul de actiunea nociva a radicalilor liberi. De asemenea, este un bun prieten al ficatului, fiind considerat un ulei cu proprietati hepatoprotectoare. Consumat zilnic, pentru o anumite perioada de timp, ajuta la detoxifierea ficatului si la functionarea acestuia in parametrii optimi.
Unul dintre cele mai importante efecte care il face sa fie un ulei atat de cautat si apreciat este acela ca ajuta in procesul de slabire. Persoanele care doresc sa dea jos cateva kg pot sa introduca in dieta lor zilnica cate lingurite de argan. Doua, luate in fiecare zi, sunt considerate sificiente pentru a beneficia de efectele sale uimitoiare asupra organsimului. Uleiul de argan are impact asupra apetitului, reducand senzatia de foame.
Avand in vedere aceste efecte uimitoare ale uleiului de argan asupra sanatatii corpului uman, poate fi considerat, fara niciun dubiu, un ulei miraculos si ar trebui sa existe in casa fiecarei persoane care doreste sa aiba un stil de viata sanatos.